Kontakt2024-11-28T11:45:15+00:00

Kontakt oss

Kontakt oss

Send oss en melding, så svarer vi ved første anledning.

Styret

Det ble etablert et interimstyre bestående av Trond Asmussen (styreleder), Carina Ribe Fernee (nestleder), Raymond Tollefsen (styremedlem), Leif Roar Kalleberg (styremedlem) og Stian Wiklund Pedersen (kasserer) i forbindelse med opprettelsen av NFUT i 2022.

Interimstyret utarbeidet vedtekter og etablerte en rotasjonsordning for Campkonferansen som nå er tilknyttet NFUT.Interimstyret utarbeidet også nettsiden med bistand fra Digital Sør, som skal fungere som en felles kunnskapsplattform for fagfeltet.Første offisielle valg ble gjennomført på Campkonferansen i Trøndelag i august 2024 og her presenteres det første offisielle NFUT-styret .

Raymond Tollefsen
Styreleder

Raymond var med på å etablere Stiftelsen Veien Ut i årene 2013- 18. Han jobber i dag som brukerspesialist ved Avdeling Rus- og Avhengighetsbehandling (ARA) i Drammen ved Vestre Viken HF.

Han er fagansvarlig og prosjektleder i Stiftelsen Medvandrerne, styremedlem i Stiftelsen Norsk Selvjelpsforum og samarbeider med blant andre NAPHA, KBT, DNT og Kulturnettverket Innlandet om å tilby kurs i utendørsterapi i regi av KORUS.

Carina Ribe Fernee
Nestleder

Carina jobber som seniorforsker og friluftsterapeut ved Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet sykehus HF i Kristiansand. Hun har en bistilling som førsteamanuensis ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder, hvor hun er emneansvarlig for videreutdanningen «Naturbasert terapeutisk arbeid».

Carina har representert Norge i Adventure Therapy International Committee i årene 2015-18, før hun gikk inn i ATICs lederteam i årene 2018-22, frem mot å arrangere verdenskonferansen 9IATC/3GATE i Norge i 2022. Carina var også involvert i opprettelsen av Nordic Outdoor Therapy Network (NOTN) i 2016 og senest nå NFUT i 2022. Carina har sammen med kollegaer forfattet læreboken «Utendørsterapi – En introduksjon» og er involvert i flere samarbeidsprosjekter innen friluftsterapi og naturbasert helsefremming.

Trygve Hirsch
Medlemsansvarlig

Trygve er utendørsterapeut, friluftslivsveileder og akuttsykepleier. Han jobber med et ungdomsprosjekt i regi av DNT og Oslo kommune i Maridalen i Nordmarka i Oslo.

Trygve jobbet tidligere som miljøturapeut for Blå Kors barnas stasjon med utenforskap og integrering med natur som metode. Har i tillegg fartstid fra friluftslivsjobbing fra BUP, rusrehabilitering og eget firma Klatretreet.
Trygve brenner for å vise flere naturens helende kraft.

Stein Arve Strand
Sekretær

Stein Arve jobber som rådgiver i KORUS midt som er et kompetansesenter for rusfeltet bestående av syv regionale sentre med ca. 130 ansatte. Vi jobber med å ivareta, styrke, bygge opp og formidle fagkompetanse på rusfeltet på oppdrag fra Helsedirektoratet.

En viktig del av min jobb handler om brukermedvirkning. De siste 5 årene har det inkludert etablering og utvikling av kurs og nettverkssamlinger knyttet til utendørsterapi i Trøndelag/Midt-Norge. Her har vi jobbet tett sammen med stiftelsen Medvandrerne, NAPHA og KBT (https://kbtkompetanse.no/), samt friluftslivsorganisasjonene Trondhjem turistforening og DNT Nord-Trøndelag. Stein Arve var dessuten med og arrangerte Campkonferansen på Nedalshytta i Trøndelag i August 2024.

Tommy Westblikk
Styremedlem

Tommy er utdannet sosionom med videreutdanning innen rusproblematikk og psykisk helse, samt kognitiv terapi. Han er oppvokst i Bodø, men har bodd i Gildeskål de siste 18 årene. Tommy har en samboer og to barn.
Tommy jobber i psykisk helse og rusomsorg i Gildeskål kommune, og er opptatt av å bruke naturen som arena for psykisk helsearbeid. Han opplever at naturen er en bedre plass for å lykkes enn inne på det tradisjonelle terapirommet, og er opptatt av å bruke naturen for å skape mestring og fine opplevelser.

Tommy var på kurslederutdanning hos Helse I Fri Luft (www.helseifriluft.no) i 2023, og fikk da styrket troen på denne type arbeid, og har siden vært medlem her og engasjert seg i denne foreningen på flere nivå. Tommy er opptatt av å skape et nettverk innen utendørsterapi slik at fagfeltet styrker sin posisjon.

Hanne Glemmestad
Styremedlem

Hanne er sosionom med lang erfaring fra kommunal sosialtjeneste, NAV og akademia. Hun jobber nå som instituttleder ved Institutt for sosialvitenskap og veiledning ved Høgskolen i Innlandet. Her er hun leder for et stort fagmiljø som driver sosialfaglig forskning og utdanning.

Hanne har et stort engasjement for klima- og miljøutfordringer, og ser nærhet og respekt for naturen som en måte å jobbe for bærekraft og rettferdighet for både mennesker, dyr og fauna. Hanne er initiativtaker og medredaktør til boken «Grønt sosialt arbeid – grønn omstilling i helse- og sosialfaglig praksis» som ble utgitt i 2023. Boken tar for seg hvordan helse- og sosialfaglige profesjoner kan bruke faget sitt på nye måter gjennom f.eks. naturbaserte arbeidsformer.

Marte Dybvad
Styremedlem

Marte jobber som fungerende daglig leder i Power – på rett vei. En forening som eier en gård i Tømmerdalen, Bymarka i Trondheim. Gjenoppbygging av gårdens bygninger og uteområde, bruker natur og friluftsliv som virkemiddel for bedre folkehelse og en bedre hverdag. Samarbeider med ulike aktører innen psykisk helse og rus, samt har lavterskeltilbud.

Marte har erfaring med å jobbe med personer med sammensatte utfordringer innen psykisk helse, rusavhengighet og kriminalitet. Hun er utdannet ergoterapeut og fengselsbetjent. Har tidligere jobbet blant annet i Bergen fengsel, Trondheim fengsel og Trondheim kommune, «Botiltak og treffsted psykisk helse». Har hatt funksjon som driftskoordinator i kommunen. Marte er også frivillig innen «Sjukt Sprek», et treningstilbud for unge kreftrammede i Ung Kreft.

Inger Marie Kvarum
Varamedlem

Inger Marie er født og oppvokst i Salten, Nordland, hvor hun også bor nå. Hun er gift, har to barn og en katt (og snart en hund). Har alltid vært opptatt av folk, helse, natur og kultur. Jobber for tiden som psykologspesialist ved stiftelsen Valnesfjord Helsesportsenter (VHSS) som tilbyr spesialiserte tjenester innen habilitering og rehabilitering, på oppdrag for Helse Nord. Ved VHSS anvendes naturen aktivt i rehabilitering av ulike helseplager.

Inger Marie etablerte i 2021 foreningen Helse I Fri Luft (www.helseifriluft.no) som jobber for å innhente og samle kunnskap om sammenhengen mellom natur, helse og kultur, samt legge til rette for at flere tjenester aktivt tar i bruk natur og kultur i helsefremmende arbeid.

Nina Alida Nordbø
Varamedlem

Nina Alida er naturveileder fra NMBU og sertifisert skogsbadguide fra Forest Therapy Hub og integrert skogsterapi-guide fra Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy. Hun er leder i Skogsbadforbundet. Nina Alida har bakgrunn som journalist og redaktør, sist gjennom 19 år i NRK hvor hun har jobbet mye med endringsledelse og brukerinvolvering.

Hun har bidratt i antologien «Følsomhetens kraft», redaktør Gunnar Tellnes. Nå arbeider Nina Alida deltid som frivilligkoordinator i Enebakk kommune, hvor hun også jobber med en mulighetsstudie for Østmarka nasjonalpark. Hun driver Skog og Mose Naturopplevelser, og lager stille og kreative naturopplevelser for privatpersoner, organisasjoner og skoler.

Ofte stilte spørsmål

Her kan det være at du finner svar på noen av spørsmålene du har om utendørsterapi eller Norsk Forening for Utendørsterapi

Hva er utendørsterapi?2024-06-05T13:08:56+00:00

Utendørsterapi er en samlebetegnelse for naturbasert helsearbeid. Med utendørsterapi forstår vi målrettet og tilrettelagt anvendelse av friluftslivs- og erfaringsbaserte opplevelser som foregår i alt fra nærnatur til villmark med terapeutisk og helsefremmende formål. Aktiviteten skal oppleves som meningsfull og engasjerende for deltaker(e) og kan vektlegge både økologiske, fysiologiske og psykososiale prosesser.

Hvem driver med utendørsterapi i Norge?2024-06-05T13:14:04+00:00

Utendørsterapi er et fagfelt i vekst her til lands, hvor både offentlige, idéelle og private aktører tilbyr naturbaserte aktiviteter innen selvhjelp, helsefremming, behandling og rehabilitering for barn, unge og voksne. NFUTS formål er å utvide kjennskapen til utendørsterapi i Norge, blant annet gjennom innsamling og formidling av forsknings- og erfaringsbasert kunnskap. Samtidig somm foreningen skal fungere som et samarbeidsfellesskap og rådgivende organ innen fagfeltet. På utendørsterapikartet samler vi en fortløpende oversikt over utendørsterapiaktører fordelt på fem regioner i Norge: nord, midt, vest, øst og sør.

Hva er fordelene med å være medlem i NFUT?2024-06-05T13:12:50+00:00

Medlemskap gir blant annet stemmerett ved årsmøtet og andre fordeler som fastsettes av styret, for eksempel rabattert deltakelse på den årlige Campkonferansen. Som medlem i NFUT kan din virksomhet bli en del av utendørsterapikartet hvor arbeidet ditt gjøres kjent for andre. Du blir en del av et større ideelt samarbeidsfellesskap innen utendørsterapi og du kan også søke om mulighet for å danne et selvstendig lokallag underlagt NFUT der hvor du holder til. Samtidig bidrar du gjennom din kontingent til å opprettholde NFUTs virke.

Gå til medlemssiden

Hva koster et medlemskap i NFUT?2024-06-05T13:10:06+00:00

Årlig ordinært medlemskap i NFUT koster kroner 300,- for enkeltpersoner og kroner 600,- for organisasjoner. Studenter, uføre og ikke-arbeidsaktive betaler kroner 150,- for medlemskap.

Bli medlem

Hvem kan bli medlem i NFUT?2024-06-05T13:10:29+00:00

Både organisasjoner og personer over 16 år, som støtter foreningens formål, kan søke medlemskap i NFUT. Et medlemskap er gyldig fra den dagen medlemskapet er godkjent og kontingenten er betalt. Du melder deg inn via hjemmesiden. Ved innmelding forplikter medlemmer seg til å overholde foreningens vedtekter og øvrige bestemmelser. Utmeldelse skjer skriftlig til styret via e-post. Foreningen er basert på et frivillig samarbeidsfellesskap båret av det enkeltes medlems engasjement og kunnskap. Alle medlemmer og innmeldte organisasjoner har en stemme hver ved deltakelse på årsmøtet.

Bli medlem

Hva er Campkonferansen?2024-06-05T13:11:18+00:00

Campkonferansen er det årlige treffpunktet innen fagfeltet natur og psykisk helse i Norge, hvor NFUT i samarbeid med lokale aktører arrangerer konferansen fra år til år. Frem til og med 2023 ble Campkonferansen avholdt på Bragdøya i skjærgården utenfor Kristiansand, men fra og med 2024 forflyttes konferansen rundt omkring i Norge. Campkonferansen er en glimrende arenda for å hente inspirasjon, ny kunnskap, dele av dine erfaringer, samt bygge nettverk. Du finner et arkiv over tidligere konferanser, verdigrunnlaget for Campkonferansen og forestående lokasjon i hovedmenyen. Håper vi ser deg på neste Campkonferansen!

Gå til Campkonferansen

Hvor kan jeg lære mer om utendørsterapi?2024-06-05T13:08:35+00:00

Flere kursrekker og utdanningsløp er allerede etablert eller under utvikling som skal fremme kompetanse innen utendørsterapi, naturbasert terapeutisk arbeid og friluftsliv/rehabilitering. På denne nettsiden tilstreber vi å opprettholde en samlet kunnskapsplattform hvor vi gir en oversikt over pågående prosjekter, kurs, utdanninger og et felles arkiv over publikasjoner (bøker, vitenskapelige artikler, studentoppgaver og praksisveiledere). Vennligst benytt tilgjengelige skjemaer på nettsiden for å melde inn nye bidrag.

Hvem driver med utendørsterapi i Norge?2024-06-05T13:11:58+00:00

Utendørsterapi er et fagfelt i vekst her til lands, hvor både offentlige, idéelle og private aktører tilbyr naturbaserte aktiviteter innen selvhjelp, helsefremming, behandling og rehabilitering for barn, unge og voksne. NFUTS formål er å utvide kjennskapen til utendørsterapi i Norge, blant annet gjennom innsamling og formidling av forsknings- og erfaringsbasert kunnskap. Samtidig somm foreningen skal fungere som et samarbeidsfellesskap og rådgivende organ innen fagfeltet. På utendørsterapikartet samler vi en fortløpende oversikt over utendørsterapiaktører fordelt på fem regioner i Norge: nord, midt, vest, øst og sør.

Gå til utendørsterapi kartet

Hvordan kan jeg engasjere meg i NFUT?2024-06-05T13:13:39+00:00

Det er mange måter du kan engasjere deg på via NFUT. Du kan bidra med å melde inn pågående prosjekter, kurs, utdanninger og nye publikasjoner i Norge slik at disse gjøres kjent for resten av fagfeltet. Du kan engasjere deg ved å delta og avgi din stemme på årsmøtet. Ved å delta på den årlige Campkonferansen får du møte andre aktive medlemmer i NFUT og bidra til å bygge nettverk innenfor fagfeltet her til lands. NFUT er delt inn i fem regioner og innenfor hver region er det mulig å etablere en videre struktur gjennom opprettelse av lokallag. Se til NFUTs vedtekter for foreløpige rammer for disse, samt retningslinjer for lokallag når disse foreligger.

Les mer om oss

    Gå til toppen